پارچه ساتن یکی از انواع پارچه برای تولید لباسهای مختلف مانند شومیز زنانه، لباس مجلسی، شال و روسری، لباس خواب و… است. برای اینکه بتوانید از این لباس در مدت زمان طولانی تری استفاده نمایید، باید اصول نگهداری و پاك كردن لكه از روي پارچه ساتن را بشناسید که یکی از آن ها شستن صحیح پارچه است. برای شستن پارچه ساتن ضمن رعایت نکات شستشوی خود لباس، تعیین نوع شستن، لکه بری، آبکشی و در نهایت خشک کردن مناسب را باید مدنظر قرار دهید.
اصول و مراحل شستن لباس مجلسی ساتن
از آنجایی که پارچه های ساتن معمولا حالت براقی دارند، وجود لکه ها و آلودگی روی آن ها بیشتر جلب توجه می نماید. برای شستن پارچه ساتن و از بین بردن آلودگی ها مراحلی را باید پشت سر بگذارید. دقت داشته باشید که پاک کردن هر نوع لکه ای شیوه خاص خود را دارد که آن را توضیح خواهیم داد. به طور کلی مراحل شستن پارچه ساتن به شرح زیر است:
- توجه به توضیحات شستشو همراه لباس
- انتخاب شیوه شستشو
- از بین بردن لکه ها
- شستشوی نهایی و آبکشی
- خشک کردن
توجه به توضیحات شستشو همراه لباس
اولین گام از شستن لباس ساتن، توجه به توضیحات شستشویی است که معمولا مانند یک برچسب اطلاعات به لباس دوخته می شود. لازم است شما در همان ابتدا این توضیحات را بررسی نمایید. نکاتی از جمله دمای مناسب، مواد شوینده لازم، خشک کردن و… را می توانید در این برچسب توضیحات مطالعه نمایید. رعایت این نکات باید برای شما در اولویت باشند تا بتوانید لباس خود را حفظ نمایید.
انتخاب شیوه شستن لباس ساتن
به طور کلی اگر در برچسب اطلاعات لباس یا پارچه شما، محدودیتی اعمال نشده باشد، شما می توانید برای شستن پارچه ساتن هم از ماشین لباسشویی استفاده کنید و هم آن را به صورت دستی بشویید. در واقع انتخاب بین این دو شیوه به عهده شما خواهد بود. بدیهی است که این انتخاب بر ادامه فرایند شستشو تاثیر می گذارد.
تفاوتی ندارد که شما می خواهید پارچه ساتن را با چه شیوه ای بشویید؛ اما در این مرحله قبل از اقدام برای شستشو لازم است لکه های روی لباس را از بین ببرید. دقت داشته باشید که در شستشوی کلی پارچه ساتن، امکان این وجود دارد که لکه ها از بین نروند؛ پس بهتر است ابتدا آن ها را به خوبی از روی لباس پاک کنید. شیوه پاک کردن لکه ها از روی پارچه ساتن بستگی به نوع آن دارد. بیشترین نوع آلودگی هایی که روی لباس ها ایجاد می شوند عبارتند از:
از بین بردن لکه خودکار
یکی از پرتکرارترین آلودگی ها روی انواع لباس و پارچه، لکه خودکار است. برای اینکه بتوانید آن را از روی پارچه ساتن پاک کنید، لازم است ابتدا مقدار الکل را روی لکه به آرامی بریزید. کمی صبر کنید تا جوهر خودکار به خوبی در آن حل شود. سپس یک پارچه تمیز، روی پارچه بکشید تا کاملا تمیز شود.
پاك كردن لاك از روي پارچه ساتن
همانطور که گفتیم، از پارچه های ساتن در تولید لباس های مجلسی نیز بسیار استفاده می شود؛ از این رو لکه های لاک نیز ممکن است روی این لباس ها ایجاد شوند. برای پاک کردن لاک از پارچه ساتن می توانید از پدهای لاک پاک کن بدون استون استفاده نمایید. کافی است این پدها را به صورت ضربه ای به محل لکه بزنید تا به آرامی از بین بروند. همچنین می توانید با مقداری استون نیز لاک روی لباس را پاک کنید.
از بین بردن لکه خون
برای شستن پارچه ساتن که لکه خون دارد، باید قسمت دارای آلودگی یا کل لباس را در وهله اول داخل یک تشت آب سرد قرار دهید. پس از گذشت زمانی در حدود یک ساعت، به آرامی لباس را مالش دهید تا لکه خون از بین برود. دقت داشته باشید که فشار دادن بیش از اندازه لباس می تواند بافت آن را از بین ببرد؛ پس جدا از این کار خودداری نمایید.
از بین بردن لکه آب از روی پارچه ساتن
شاید کمی عجیب به نظر برسد؛ اما آب هم می تواند روی پارچه های ساتن ایجاد لکه کند! چنانچه آب شستشوی شما دارای املاح زیادی است، این احتمال وجود دارد که روی لباس یا پارچه شما جا بیاندازد. برای از بین بردن لکه اب روی پارچه ساتن ابتدا باید صبر کنید تا پارچه به خوبی خشک شود؛ سپس با یک دستمال نمناک لکه را پاک کنید. رعایت اصول خشک کردن پارچه ساتن که در ادامه توضیح می دهیم نیز می تواند از بروز این اتفاق جلوگیری کند.
لکه روغن روی لباس ساتن
یکی از سخت ترین لکه ها می تواند لکه روغن روی پارچه ساتن باشد. برای از بین بردن لکه روغن روی لباس ساتن، ابتدا باید باقی مانده روغن را با یک پارچه تمیز از روی لباس بردارید. سپس لکه روغن را با آرد کاملا بپوشانید. حدودا یک ساعت صبر کنید تا آرد به خوبی روغن را جذب نماید. پس از آن می توانید به کمک یک مسواک به طور کامل اثر روغن را از روی لباس پاک نمایید.
از بین بردن لکه قهوه
لکه قهوه نیز نمونه ای دیگر از انواع آلودگی هایی است که باید قبل از شستن پارچه ساتن، آن را پاک کنید. برای انجام این کار صرفا باید محلولی از آب و یک شوینده ملایم آماده کنید. سپس قسمتی از پارچه یا لباس که این لکه را دارد، داخل محلول قرار دهید. چند دقیقه ای صبر کنید تا محلول به خوبی در قهوه نفوذ کند. سپس با کشیدن دست روی لکه یا یک پارچه می توانید آن را از بین ببرید.
پاك كردن لكه چربي از روي لباس ساتن
ساتن، با ظاهری براق و لطیف، جلوه ای خاص به لباسها میبخشد، اما لکه چربی روی پارچه ساتن میتوانند این زیبایی را لکهدار کنند. نگران نباشید! با چند روش ساده و در دسترس، میتوانید به راحتی این لکههای ناخوشایند را از بین ببرید و دوباره درخشش ساتن را به لباسهایتان هدیه دهید.
روشهای کارآمد برای نابودی لکههای چربی
- نشاسته ذرت: مقداری نشاسته ذرت را روی لکه بریزید و 15 تا 30 دقیقه صبر کنید تا چربی جذب آن شود. سپس با برس نرم، پودر را به آرامی از روی لباس پاک کنید و با آب سرد بشویید.
- مایع ظرفشویی: چند قطره مایع ظرفشویی را با آب ولرم مخلوط کنید. با استفاده از اسفنج نرم، محلول را روی لکه بزنید و به آرامی ماساژ دهید. سپس با آب سرد آبکشی کنید.
- گِل سفید: مقداری گِل سفید را با آب مخلوط کنید تا به شکل خمیر درآید. خمیر را روی لکه بمالید و بگذارید خشک شود. سپس با برس نرم، گِل را از روی لباس پاک کنید و با آب سرد بشویید.
- الکل: مقداری الکل سفید (یا الکل طبی) را روی یک پارچه تمیز بریزید و به آرامی روی لکه ضربه بزنید. سپس با آب سرد آبکشی کنید. (توجه: این روش برای ساتنهای رنگی توصیه نمیشود.)
از بین بردن جای دوخت روی پارچه ساتن
پارچه ساتن با ظرافت و درخشش خیرهکنندهاش، جایگاه ویژهای در دنیای مد و لباس دارد. اما این زیبایی، چالشی ظریف به همراه دارد: آثار باقیمانده از دوخت که میتوانند جلوهی بینقص ساتن را تحتالشعاع قرار دهند. برای جلوگیری از این مشکل موارد زیر را رعایت کنید:
- ستفاده از سوزن و نخ مناسب: سوزنهای ظریف و ابریشمی با نوک تیز، برای پارچه ساتن ایدهآل هستند. همچنین از نخهای همرنگ با پارچه یا نخهای شفاف استفاده کنید.
- تنظیمات دقیق چرخ خیاطی: کشش نخ، فشار پایه و طول کوک را متناسب با پارچه ساتن تنظیم کنید. از دوختهای خیلی ریز یا خیلی درشت خودداری کنید.
- اتو بخار به جای اتوی معمولی: برای اتوکشی ساتن، از اتو بخار با درجه کم و اتوکشی از پشت پارچه استفاده کنید.
اگر با وجود رعایت نکات پیشگیرانه، جای دوخت روی پارچه ساتن شما باقی مانده است، ناامید نشوید! روشهای زیر به شما کمک میکنند تا این آثار ناخوشایند را از بین ببرید:
- استفاده از سوهان مخصوص: سوهان های خیاطی با دانههای ریز، برای از بین بردن جای دوخت روی پارچه ساتن بسیار مؤثر هستند. به آرامی و با حرکات ظریف، روی جای دوخت سوهان بکشید تا سطح پارچه صاف شود.
- ریش تراش: ریش تراشهای برقی با تیغههای ظریف، میتوانند برای از بین بردن برجستگیهای ایجاد شده توسط جای دوخت روی ساتن استفاده شوند. با احتیاط و ظرافت، ریش تراش را روی پارچه حرکت دهید تا سطح آن صاف شود.
- کاغذ سنباده: کاغذ سنبادههای بسیار ریز (شماره 4 یا 3) برای صاف کردن جای دوخت روی ساتن مناسب هستند. به آرامی و با حرکات دورانی، روی جای دوخت سنباده بکشید تا سطح پارچه یکدست شود.
- خمیر ریش تراشی: مقداری خمیر ریش تراشی را با آب مخلوط کنید تا به حالت خمیری درآید. این خمیر را روی جای دوخت بمالید و به آرامی با حرکات دایرهای ماساژ دهید. سپس با یک پارچه تمیز و مرطوب، محل را پاک کنید.
- لاک ناخن بی رنگ: اگر جای دوخت ظریف باشد، میتوانید از لاک ناخن بی رنگ برای پوشاندن آن استفاده کنید. لاک را به آرامی و با دقت روی جای دوخت بزنید و اجازه دهید تا کاملاً خشک شود.
شستشوی نهایی و آبکشی
پس از اینکه لکه های پارچه ساتن را پاک کردید، نوبت به شستشوی نهایی و آبکشی می رسد. البته ممکن است نیازی به انجام این کار نداشته باشید؛ اما در صورت نیاز می توانید لباس خود را صرفا با آب سرد یا ولرم آبکشی نموده و نهایتا از شوینده های ملایم نیز استفاده کنید. این کار می تواند در ماشین لباسشویی یا با دست انجام شود.
خشک کردن
آخرین مرحله از شستن پارچه ساتن، خشک کردن آن است. توصیه می شود به هیچ عنوان لباس های با جنس ساتن خود را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. همچنین استفاده از خشک کن ها نیز برای پارچه های ساتن اصلا توصیه نمی شود. از طرفی چلاندن لباس برای آبگیری و خشک شدن سریع نیز ممنوع است. شما صرفا باید لباس را در محیطی با دمای عادی و در معرض هوای آزاد قرار دهید تا خشک شوند.
نکات نگهداری از پارچه ساتن و شستشوی آن
اگر از لباس هایی استفاده می کنید که پارچه ساتن دارند، برای نگهداری هر چه بهتر و شستشوی آن ها، لازم است نکاتی را مدنظر داشته باشید. توجه به این نکات کمک می کند تا بافت پارچه شما آسیب نبیند و طول عمری بیشتری داشته باشند. مهمترین نکات نگهداری از پارچه ساتن و شستشوی آن ها عبارتند از:
- انتخاب ماده شوینده مناسب: با توجه به اینکه الیاف پارچه های ساتن بسیار ظریف هستند، لازم است از شوینده های ملایم استفاده کنید. شستن پارچه ساتن با شوینده های قوی و سفیدکننده ها به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- توجه به دمای آب: برای شستشوی لباس ساتن به هیچ عنوان از آب داغ استفاده نکنید. دمای پیشنهادی برای این کار چه در ماشین لباسشویی و چه در شستشوی دستی، زیر ۳۰ درجه سانتی گراد است.
- عدم نیاز به کف زیاد: وجود کف زیاد در زمان شستن پارچه ساتن، امکان نفوذ در بافت پارچه و آسیب زدن به آن را دارد.
- خشک کردن اصولی: نکاتی که برای خشک کردن لباس ساتن پس از شستشو گفتیم حتما باید رعایت شوند. همچنین توصیه می شود از خشک کن ماشین لباسشویی نیز به هیچ عنوان استفاده نکنید؛ زیرا چرخش سریع می تواند به بافت پارچه آسیب بزند.
- قرار دادن لباس داخل کیسه برای ماشین لباسشویی: پیشنهاد می شود شستن پارچه ساتن را با دست انجام دهید؛ اما اگر انتخاب شما ماشین لباسشویی است، حتما آن را داخل یک کیسه قرار داده و سپس با ماشین بشویید.
- اتو زدن صحیح: برای اتو زدن پارچه یا لباس ساتن، اصلا صفحه اتو را به طور مستقیم با لباس تماس ندهید. برای این کار حتما باید برای اتو از محافظ صفحه استفاده کرده یا اینکه یک پارچه واسط بین اتو و پارچه ساتن قرار دهید.
- پاک کردن سریع لکه ها: توصیه می شود در صورت ایجاد لکه روی پارچه ساتن، زودتر نسبت به رفع آن اقدام کنید. این کار هم زحمت شما را کمتر می کند و هم پارچه را سالم تر نگه می دارد.
جمع بندی و نتیجه گیری
یکی از پرکاربردترین پارچه ها در تولید انواع لباس، پارچه ساتن است. با توجه به بافت ظریف این نوع پارچه، نحوه شستن پارچه ساتن کمی با دیگر پارچه ها متفاوت خواهد بود. علاوه بر توجه به توضیحاتی که همراه لباس برای شستشو وجود دارد، لازم است این پارچه ها را در دمای پایین با شوینده های ملایم و حتی الامکان با دست بشویید. همچنین رعایت نکات نگهداری این لباس ها به شما کمک می کند تا از بروز آسیب جلوگیری نمایید. شما چگونه لباس ساتن را می شویید؟ از تجربیات خود در بخش نظرات با ما صحبت کنید.